https://www.barometern.se/debatt/malet-ar-att-alla-ska-klara-skolan-953e4c08/

Här svarar jag på debattartikel från Socialdemokraterna där de säger sig ha målet att alla elever ska klara skolan. Jag anser att de har misslyckats då 15 % av våra elever i nian inte har behörighet till gymnasiet.

Finns det fler än jag som tröttnat på att höra från vänstermajoriteten hur bra allting är i Kalmars skolor?  Fokus de senaste fem åren som jag har haft insyn i skolpolitiken i Kalmar kommun, har varit att öka det som går att mäta, för att tävla med andra kommuner. Man har drivit arbetet för att skapa resultat som höga meritpoäng, låga kostnader och så högt upp som möjligt i skolrankingen.

Det man inte pratar lika mycket om är vilka som gjort detta möjligt, och tro mig, det är inte politikerna. Men det finns även ett pris för detta, att alla elever inte har lyckats, lärare har inte kunnat anpassa sin undervisning för vissa elever och rektorer har varit tvungna att prioritera för att få budget att gå ihop. Och föräldrar är förtvivlade.

Inget av detta som Lasse Johansson lyfter är möjligt utan våra fantastiska lärare, pedagoger och rektorer. De kämpar varje dag med de resurser som finns, det möjligheter som deras lokaler tillåter och vilka kollegor de kan ta hjälp av för att skapa förutsättningar för lärande för så många elever som möjligt. 

De har under åren ofta lyft problematiken att räcka till för alla elever och deras behov av särskilt stöd och anpassning. Man har velat ha fler verktyg, bättre stöd och rätt resurser för att man sett att alla elever inte når målen. Och i Kalmar kommun handlar det om 15% som går ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Detta är oacceptabelt och jag är glad att budskapet som jag lyft och debatterat äntligen har nått fram. Att lärarna, pedagogerna och rektorerna blivit lyssnade på!

För oss Liberaler är skolan alltid den viktigaste faktorn för att förebygga socialt utanförskap och säkerställa möjligheten att komma i egen försörjning och detta måste gälla alla elever i Kalmar kommun. Vi har inte råd att misslyckas med en enda! 

När det gäller elever som benämns “barn med särskilda behov” blir det tydligt vad som skiljer oss åt. I min och Liberalernas vokabulär heter det: elev i behov av särskilt stöd. Vi har helt olika synsätt och för mig är det alltid professionen som har ansvaret och politiken ska säkerställa finansieringen. Alla elever är olika och behöver olika förutsättningar, stöd och anpassningar och detta ska skolan klara av att hantera, därför är det inte oväsentligt att det handlar om att tillföra resurser. 

För att ge föräldrar, elever, lärare och rektorer det som behövs, att alla elever klarar sin behörighet till gymnasiet, krävs det ett nytt styre, inte fler vackra ord!

Lotta Wahlmino (L)