I lördags (22/1) var jag tillsammans med ett 20-tal andra politiker inbjudna till Hanna Ahlin och Alexander Johansson till deras drömgård i Brändebomåla. En fantastisk idyll ute i skogen på gränsen mellan Kalmar och Nybro kommun. De flyttade dit 2016 och hade ingen aning om planerna för byggandet av en vindkraftspark. Deras plan var att bygga upp ett livsverk och bilda familj. Nu åtta år senare lever de i en mardröm. Ojudet som de tvingas ha runt om kring sig, i huset, under natten, på gården och ute i hästhagarna är totalt nedbrytande och de vill bara därifrån, men är fast i ett moment 22 där vindkraftverken gjort det omöjligt för dem att sälja sin fastighet. Vem skulle vilja bo i det inferno som familjen tvingats till? Fast allra helst vill de fortsätta att bo kvar med sin familj och djur i lugn och ro utan oljud.

Vindkraftssnurrorna står uppställda på Kalmar kommuns mark och kommunen har tillsynsskyldighet över vindkraftsparken som ägs av ett utländskt bolag men förvaltas av ett annat. Vad jag har förstått gjordes det beräkningar, när tillståndet prövades, och då låg alla bostäder i området utanför den gränslinje som finns, alltså 40 decibel, men i verkligheten är det något helt annat. Mätningar som vi fick ta del av i lördags visar på upp till 48-49 decibel, när det i stort sett är vindstilla.

Och problemet gäller fler, det är nämligen betydligt flera fastigheter i området som lider både av ljud, ljus och skuggrörelser från de höga vindkraftsvingarna. Länsstyrelsen, som är den myndighet som godkänt miljöprövningen inför beslutet, är tydlig med att det finns en politisk vilja att bygga ut vindkraft och att man godtar vindkraftverkens beräkningar på bullernivå när det ligger inom det godkända värdet. Hur det sedan ser ut i efterhand när verken är på plats lämnar man över ansvaret på kommunen som har tillsynsplikt. 

Så därför undrar jag hur vi som kommun tar ansvar för detta och hur kan vi gå vidare och kunna se dessa drabbade människor i ögonen? Hur säkerställer vi att mätningarna som nu ska göras blir korrekta och överensstämmer med verkligheten och vilket ansvar har vi politiker för att detta har kunnat hända och vad gör vi för att samma sak inte ska hända igen? 

Jag lovar i alla fall att göra mitt bästa för att se till att vi får en ny uppdaterad vindkraftsplan i kommunen där vi har tagit med all den nya forskningen som finns på området om de nya mycket högre verk som idag byggs. Och självklart ska vi inte bygga några fler liknande vindkraftsparker utan att ha löst detta först. Vi Liberaler är inte emot vindkraft men detta är inte vägen mot en fossilfri kommun!