I måndags hade vi Budgetfullmäktige i Kalmar kommun. I sju timmar debatterade vi med vänstermajoriteten för att lyfta fram våra goda förslag för en budget nästa år. Tyvärr vann vi ej gehör för detta utan förlorade omröstningen.

Här kan du läsa om våra viktigaste förslag: https://www.barometern.se/debatt/med-kalmaralliansen-for-en-innovativ-effektiv-och-trygg-kommun-0b2d2499/

Du kan även lyssna på mig, Hanne Lindkvist och Christopher Dywik i Måns och Hanne: https://fb.watch/9EBgVgczWb/

Själv är jag väldigt stolt och nöjd med debatten och här kan du läsa mitt öppningsanförande i debatten:

Tack herr ordförande, ledamöter, press och åhörare.

Jag yrkar bifall till Kalmaralliansens budgetförslag.

Jag blev politiker för att jag ville förändra. Det fanns så mycket i Kalmar kommun som jag och mina vänner tyckte fungerade dåligt. En förskola som inte levde upp till våra förväntningar, en skola som gav våra barn olika stöd beroende på vart de gick och att politikerna som styrde hade ett osunt synsätt på våra friskolor, att man såg kommunen som den bästa och helst enda utföraren av samhällstjänster. Jag upplevde politiken som maktfullkomlig och oförstående för våra behov, att den service som förväntades inte fanns där när den behövdes. 

Att sen priset vi kommuninvånare skulle betala för det vi inte va nöjda med dessutom var oerhört högt, det fick mig att se rött. Jag ville vara med och påverka detta till något annat, något bättre. 

Därför är jag så oerhört stolt idag över vårt budgetförslag som tar fasta på just alla dessa delar: Vi står upp för skolan i Kalmar, våra fristående skolor och förskolor och satsar 10 miljoner mer än de som styr… vi har lyssnat på Kalmars lärare, rektorer, föräldrar och elever efter vad de behöver. 

Alla talar om att det behövs mer resurser. 

Men vad just mer resurser är skiljer sig. Rektorer vill ha en stabil budget, lärare vill veta att det går att få till det där extra för en särskild elev, föräldrarna vill se bättre samverkan mellan de som finns runt deras barn för att få till en fungerande skolgång och eleven vill bara att den får det stöd och anpassning som just den eleven behöver. Vi ser allt detta och ger skolan de resurser som behövs för att kunna se till att alla elever får det stöd de behöver för att lyckas i skolan. 

Vi har även förstått att det förebyggande arbetet är det viktigaste för att skapa ett tryggt samhälle, att skolan och utbildning är nyckeln till framgång och att komma i egen försörjning måste vara prioriterat. I vår budget skapar vi förutsättningar för mer samverkan mellan fler aktörer i kommunen och skapar fler “hängrännor” än “stuprör”. 

Detta blir bra för alla; våra kommuninvånare och vår personal.

För att lyckas med detta ser vi till att medarbetarna får de resurser som de behöver för att göra sitt jobb ännu bättre, för fler. Ingen elev ska lämnas utanför och få misslyckas i skolan. Vi tillsammans tar ansvar för detta. 

I budgeten visar vi även att det är inte är en “one man show” utan det är ett lagarbete att styra en kommun. 

Kalmaralliansen har allt det som jag efterfrågade som missnöjd kommuninvånare – Vi skapar framtidens Kalmar – Tillsammans!

Du kan även titta på hela debatten här: https://www.youtube.com/watch?v=OxQI-PjFrhE