Uppropet ekar över hela världen. Från Hollywood till den svenska medieeliten, till din skola, din arbetsplats, din bekantskapskrets, ditt offentliga utrymme.

Modiga kvinnor och flickor berättar om kränkningar de varit med om, men har förtigit därför att omgivningen har sänt signalen att de ska glömma och gå vidare. Det systematiska förtryck som halva mänskligheten löper stor risk att drabbas av har äntligen kommit fram i ljuset.

Liberalismen handlar om att varje människas frihet är okränkbar. Därför har liberaler alltid stått i främsta ledet i arbetet för kvinnors och mäns lika rättigheter, från kampen för lika rösträtt till våra dagars arbete mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat förtryck. För oss är det självklart att friheten inte är vunnen om jämställdhet inte råder.

Under Metoo-kampanjen har kvinnor världen över visat solidaritet med offer och berättat sina egna historier. På några timmar fylldes sociala medier med kommentarer och hjärtskärande berättelser, efter några veckor ser vi en kampanj utan motstycke.

Hashtaggar som #imaktenskorridorer, #tystnadtagning och #tystiklassen är bara några av de upprop som ytterligare förstärker budskapet i Metoo. Ingen plats är fredad.

Vi förstår att en utsatt person känner behovet av att berätta vem som var förövaren, men i Sverige finns inga parallella rättssystem. Men när brottsutredningar inte leder fram till åtal växer frustrationen. Rapporter om våldtäktsutredningar som läggs på hög, och den låga uppklarningsgraden för de våldtäktsärenden som ändå behandlas, får förödande konsekvenser för tilltron till rättsväsendet. Historier om kvinnor som inte blir trodda eller som får sina klädval utvärderade i rätten bidrar också negativt. Vi måste därför ha en förståelse för frustrationen och se frågans allvar. Ett fungerande rättsväsende är demokratins kärna.

Liberalerna föreslår ett antal åtgärder som ska stärka rättssamhället och se till att det kan garantera det skydd som borde vara självklart. Fler poliser, hårdare straff och kvalificerad hjälp till offren för sexuellt våld är viktigt, men det preventiva arbetet måste också vara på plats. Nu måste det vara slut med att småflickor från tidig ålder möts av signalen att deras jämnåriga pojkar är mer värda. Det måste vara slut med vuxenvärldens acceptans. Det är inte ”pojkstreck” när pojkar trakasserar flickor genom tafsande och kränkningar.

Det handlar också om vårt gemensamma ansvar som medmänniskor. Det handlar om civilkurage. Den gamla sanningen att ”barn gör som man gör, inte som man säger” är precis lika sann som alltid. En enda tillsägelse till den sköna snubben i killgänget som ”inte menar det egentligen” kan rädda en kvinna från en upplevelse som följer med henne resten av livet.

Vi har kommit långt jämfört med många andra länder men nu vill vi mer. Nu tar vi vara på kraften från Metoo och fortsätta driva på för ett samhälle där individens frihet och okränkbarhet är lika självklar för både kvinnor och män, både flickor och pojkar.

Låt Metoo kan bli startskottet för ett modernt samhälle där varje individ behandlas med respekt. Låt Metoo-kampanjen lämna stora spår i samhällsdebatten, och se till att de övergrepp som nu kommer fram i ljuset inte faller i glömska.

Lotta Wahlmino; Riksdagskandidat Kalmar län (L)
Jennie Uller; Ordförande Liberala Kvinnor Kalmar län

Kategorier: Kalmar län