Framtiden för Ljungnäsvillan är oviss.
Ljungnäsvillan är ett projekt finansierat av EU-medel i syfte att hjälpa utrikesfödda att snabbare komma i arbete genom just arbete. Projektet har från början drivits av Del-ta men har sedan en tid tillbaka drivits i Kalmar kommuns regi. Deltagarna deltar i inriktningar mot antingen trädgård, kök eller snickeri.

De olika omgångarna deltagare har på ett förtjänstfullt sätt ställt i ordning villan och dess omgivningar. Kaféverksamhet och möjlighet att äta lunch finns. En del av arbetet har skett i samklang med samhället runt omkring och hjälper till att utveckla landsbygden och Rockneby.

Bäst resultat har dock Ljungnäsvillan i att få människor i egen försörjning. Personer med utrikes bakgrund som står en bit ifrån arbetsmarknaden blir genom att jobba tillsammans, utveckla sin kompetens genom skickliga pedagoger och att prata svenska varje dag, anställningsbara. De blir anställningsbara snabbare än i någon annan åtgärd vi erbjuder i Kalmar kommun.

Vi har fått information i olika sammanhang om projektet och våra kandidater till fullmäktige besökte Ljungnäsvillan i slutet av april. Ett väldigt trevligt besök och där det för oss blev väldigt tydligt att projektet är smart samhällsekonomi.

Projektmedlen upphör i oktober och Ljungnäsvillans framtid är oviss. Liberalerna anser att Ljungnäsvillan är ett effektivt och bra sätt att hjälpa människor komma vidare och få det så viktiga första arbetet. Liberalerna vill att Ljungnäsvillan ska finnas kvar även efter oktober.

Vilket besked ger S, V, C? Det kan vara intressant att veta innan 9 september.

Carl-Henrik Sölvinger
Lotta Wahlmino
Björn Brändewall
Jennie Uller
Michael Nilsson
Amanda Falk
Kandidater till kommunfullmäktige i Kalmar för L

Kategorier: Kalmar kommun