Fokus på det viktigaste
Jag växte upp i Stockholm under 90-talet och minns med fasa de rakade arga unga män med kängor och gröna jackor. De stod ofta i tunnelbanan vid Gamla stan och var övertydliga med vilka de ansåg passade in i deras Sverige. Jag klarade mig från påhopp tack vare mitt nordiska utseende men alla hade inte lika tur. Att så tydligt dela in oss i vi och dem, de som hör hemma här och de som ska bort är otäckt.

Förra året i Almedalen väcktes min skräck till liv igen. I Visby gick återigen arga unga män i uniform och visade tydligt vilka de ville ha bort. Nu klarade jag mig inte längre på mitt nordiska utseende då jag blivit politiker och dessutom gick med i en parad som stod upp för allas lika rätt till kärlek. Deras hat mot allt det jag står för som liberal chockade mig på djupet och att se nationalismen gjorde mig mer övertygad om att vi behöver lyfta blicken och förstå att det är vår demokrati som är hotad. Det går att läsa om detta i våra historieböcker. Det går att se i USA, Ungern, Turkiet, Österrike, Italien och Ryssland.

Så vad behöver vi göra för att rädda Sverige från att gå samma väg? Det finns inget enkelt svar på det. Många som har sympatier för SD tror att de är lösningen, jag och många med mig tror att de är början på en nedmontering av vår demokrati. Nationalism har aldrig varit av godo i något land, vi räddade Europa en gång i tiden genom att bilda EU för att genom samarbete och handel förhindra krig. Det blev en framgångssaga vilket lett till att vi har börjat ta vår fred och frihet för givet. Brexit kom som en chock för många, hur kan man ens överväga att lämna samarbetet som hållit oss samman. Det som har gjort Europa starkt. Men nu är det snart ett faktum och det ställer nya krav på oss. Men min övertygelse är tydlig och stor, vi behöver varandra om vi ska bekämpa Nationalismen i Europa och försvara våra demokratiska grundprinciper.

Det gör mig till en stark försvarare av Liberalismen. Vi är alla lika värda, har samma rätt till vår egen lycka och alla har vi gemensamt ansvar för varandra. Som Liberal har jag två stora politiska motståndare, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Deras bild av hur de vill att Sverige ska vara är så fundamentalt olik vår. Vi vägrar dela in människor i grupper för att hitta kollektiva lösningar och vi bekämpar alltid fattigdom istället för rikedom. Vi sätter individen i centrum och skapar förutsättningar för att alla ska kunna bli sitt bästa jag.

Hur blir detta i praktiken? Vi har ägnat denna mandatperiod till att analysera samhällsproblem och hitta liberala lösningar på dem. Vi sätter skolan främst, för om vi ger våra barn en bra start i livet kommer deras kunskap för att kunna forma sina egna liv öka. Vi värnar om LSS, lagen om stöd och service, som är akut hotad av sittande regering. Att ha en funktionsnedsättning ska inte innebära att man fråntas rätten till delaktighet i samhället eller att ansvaret för det läggs över på anhöriga. Valfrihet ska alltid gälla, oavsett fråga. För att lyckas måste vi vara rädda om våra skattemedel och använda dem klokt. En annan viktig del är arbete och försörjning, alla som vill arbeta ska kunna försörja sig själva. Det skapar frihet.

Jag är stolt över att vara politiker och ha chansen att förändra på riktigt. Jag hoppas på ert stöd för att se till att vi tillsammans bevarar vår demokrati och utvecklar Sverige framåt, inte bakåt.

Lotta Wahlmino (L)
Kandidat till riksdag och Kalmar kommunfullmäktige