”Kalla dessa värderingar vad ni vill; Socialt ansvar men utan socialism. Eller individuell frihet men utan egoism. Eller social välfärd men utan en kvävande kollektivism. För mig är det detta som är socialliberalism.”

Detta var det i Jan Björklunds tal i Almedalen som gick rakt in i hjärtat på mig. Jag har hela mitt liv varit emot socialism, egoism och kollektivism. Och jag har hela tiden varit Liberal. Mina meningsmotståndare menar på att man inte kan vara Liberal och ta socialt ansvar, jag menar att de har fel. Och Jans tal är ett väldigt bra bevis för detta.

Har du inte sett det får du chansen här: https://www.svtplay.se/video/14204088/partiledartal-i-almedalen/partiledartal-i-almedalen-jan-bjorklund-l

I talet tog han även upp att vi och de andra Allianspartierna har varit dåliga på att lyfta och se de problem som den lilla människan i systemet stöter på. Att vi gärna fokuserat på de stora hårda frågorna och tagit för givet att alla förstått vad vi har velat åstadkomma. Här har vi gjort läxan, vi har lyssnat och nu talar vi så att alla förstår. Det är jag stolt över.

”Det finns fog för självrannsakan inom de borgerliga partierna. Vi har varit för dåliga på att se och beskriva samhällets klyftor. Allt för länge har allianspartierna lämnat walk over och låtit socialdemokraterna äga problemformuleringen.

För att klassresorna ska bli fler så måste klyftorna minska och jämlikheten öka. Men för socialdemokrater handlar jämlikhet om att resultaten ska bli lika för alla. Klyftor handlar för de rödgröna om utjämning. Det är alltid lättare att bekämpa rikedom än att bekämpa fattigdom, så då ägnar de sig åt det. Det är alltid lättare att hålla tillbaka duktiga elever än att lyfta de svagaste, så då ägnar de sig åt det.

Vi liberaler har motsatt syn på jämlikhet. Det är inte att alla ska uppnå exakt samma resultat som är det viktiga, utan att alla har likvärdiga möjligheter.”

Så vi människor är olika, har olika förutsättningar, olika mål och olika vägar att gå – MEN – för mig är det alltid systemet som ska anpassa sig till omgivningen inte tvärt om!

”Det är inte höga murar in på arbetsmarknaden som skapar klassresor. Det är inte färre enkla jobb som ger de med låg utbildning nya möjligheter. Det är inte mer av skatter och bidrag som skapar livschanser. Det är precis tvärtom.        Murarna ska rivas. De enkla jobben måste bli fler. Människor ska få bidra istället för att leva på bidrag. Det är så klassresan börjar.”

Jag står bakom min partiledare till 100% och känner mig oerhört lyft och full av energi efter detta tal. Det gav mig skjuts fram för att fortsätta övertyga fler och fler att den Liberala vägen i samhället är den bästa och ger människor de möjligheter som behövs för att bli sitt bästa jag – oavsett vad detta är!

Kategorier: Liberalerna