Kalmar Läns riksdagskandidater tillsammans med partisekreterare Maria Arnholm.

Liberalerna arbetar just nu för högtryck med att ta fram ett nytt partiprogram. Ett program som Mathias Karlsson hoppas ska ge partiet framgång i valet 2018.

När det var Liberalernas dag i Visby hade ett antal av lokala politiker från hela länet tagit sig till Almedalen för att få vara med på plats. En del för någon enstaka dag, andra väljer att stanna hela veckan.

– Jag är här 13:e eller 14:e året, för mig är Almedalsveckan viktig, det är en chans att både vårda och knyta nya kontakter. Sedan kan jag via olika arrangemang få ny kompetens, här i Visby finns en chans att uppdatera sig som är unik, säger Mathias Karlsson, toppnamn på partiet riksdagslista för Kalmar län.

Men vilka frågor, vilken politik, som Liberalerna vill driva i den kommande valrörelsen får väljarna vänta lite på.

– Vi arbetar nu för fullt med att göra om och förnya vår politik. Men hur vår politik, vårt nya program, kommer att vara utformat, det presenterar vi först efter våra Landsdagar i november. Sedan kommer vi i länet att utforma vårt lokala valprogram efter det, fortsätter Mathias Karlsson.

Vad betyder striden om partiledarposten mellan Birgitta Ohlsson och Jan Björklund för partiet?

– Timingen för att ta den striden just nu kan ju självklart diskuteras, den känns inte som den bästa. Annars tror jag faktiskt att det är en bra triggning för partiet att våra medlemmar, som nu Birgitta Ohlsson, visar att de vill något att de har något att säga de står upp för. Därför tror jag personligen inte att den här striden egentligen skadar oss.

Vilka frågor är viktiga för er att driva i vårt län?

– Migrationsfrågorna är, och kommer att förbli, väldigt viktiga. Vi måste ha en politik för hur vi ska lösa integrationen. Sedan tror jag att Rot och Rut är viktiga frågor för oss, kanske främst hur Rut ska kunna lösa många välfärdsproblem med vita jobb. Sedan vill vi lyfta skolan, i vårt län är den inte likvärdig i hela länet, det är ett problem. Jag kan ta ett exempel, det skiljer väldigt mycket mellan skolorna i länet när det gäller IT-nivån i utbildningen, säger Mathias Karlsson.

Vilka frågor ska ge Liberalerna ett lyft i opinionen 2018?

– Återigen, migrations/integrationsfrågorna kommer att vara väldigt viktiga i nästa års val. Vi måste kunna presentera en politik som kan skapa arbeten och motverka att utanförskap uppstår. Men jag tror också att trygghetsfrågorna kommer att få stor betydelse.

– I dag känner många en oro för vad som händer inom sjukvården, bemanningsproblem med mera, och många är besvikna över förändringen av LSS. Det här är viktiga frågor för oss, frågor som inte enbart berör dem som är i behov av sjukvård eller LSS-stöd, det handlar lika mycket om en stor oro bland anhöriga.

// Slut artikel

Kategorier: Kalmar län